• DEBATES

  Apel adresat tuturor arheologilor din România

  https://www.petitieonline.com/apel_catre_arheologi

  Stimaţi colegi,

  Recenta luare de atitudine a unor specialiști de la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a fost provocată de reacţiile halucinante ale domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul al instituţiei, la scrisoarea deschisă pe care am adresat-o domnului Lucian Romaşcanu, Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale. Printr-un demers legitim, susţinut cu argumente, 27 de specialişti din cadrul MNIR au denunţat politica acestui muzeu de cumpărare a pieselor arheologice și numismatice descoperite cu detectorul de metale, prin eludarea legislației şi a instituţiilor abilitate pentru protejarea patrimoniului arheologic. Rezultatul aplicării acestei politici impuse de directorul general al muzeului care a provocat un dezastru arheologic la MNIR a fost relevat în reacţiile noastre oficiale la recentele declaraţii publice ale domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu, dar şi într-un apel adresat domnului Lucian Romaşcanu, Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, în care i-am solicitat:
 • ARCHAEOLOGY AND POLITICS

  Confruntări pe frontul culturii în primul sfert al secolului XXI: noi documente

  Sorin Oanţă-Marghitu

  Morală şi Istorie;

  Marea Istorie are întotdeauna de oferit o învăţătură prezentului. Trebuie doar să destupăm urechile înţelepciunii pentru a lăsa să ne lovească în timpane morala utilă ascunsă ondulatoriu în noianul de poveşti. În cartea Sfârşitul sfârşitului Istoriei, premiată de Corporaţia Istoriei Globale, marele istoric Koukou Yama demonstrează cât de nocivă a fost credinţa în dispariţia ideologiilor, împărtăşită în scrierile istoricilor retrograzi. Desigur, astăzi putem spune liniştiţi că Istoria s-a sfârşit. Dar nu trebuie să uităm că, până să ajungem aici, a fost nevoie de o luptă inconfortabilă, de lungă durată, în tranşeele mizere ale Istoriei pentru a implementa Proiectul Nostru.
 • DEBATES

  Instrucţiuni pentru definiţie şi semnalmente

  Sorin Oanţă-Marghitu

  Revolta trebuie să dea o definiţie simplă a culturnii de stat. Ce este culturna de stat? Culturna de stat este încrucişarea dintre preşedintele de CAP, capitalistul fără afaceri şi pretenţia obraznică de a fi considerat un clasic în viaţă.
  Revolta trebuie să ofere şi semnalmentele rasei obţinute. Cum recunoaştem culturna de stat? Simplu. Culturna de stat este anticomunistă – capitalistă – pro-europeană pentru că asta se cere după Cântarea României. Dovada? Culturna de stat fredonează noile şlagăre în stilul festivalului, faza pe judeţ. Dovada? Culturna de stat vopseşte totul în albastru-maniacal, aşa cum băncuţele parcurilor de odinioară erau obsedate de tricolor.

 • DEBATES

  Câteva observații critice cu privire la atitudinea managerului general al Muzeului Național de Istorie a României față de arheologi, patrimoniu și politică

  Radu-Alexandru Dragoman
  (Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, București)

  Rândurile de față sunt un scurt comentariu la adresa declarațiilor făcute în spațiul public de către domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul general al Muzeului Național de Istorie a României (București), cu privire la reacția critică a unor specialiști din instituția pe care o conduce față de politica domniei sale de achiziționare a obiectelor de patrimoniu descoperite de către non-specialiști cu ajutorul detectoarelor de metale, precum și față de încurajarea acestei din urmă practici prin acordarea de recompense financiare deloc modeste.
 • RECENT/CONTEMPORARY PAST

  Archaeological report on the exhumation of the Greek Catholic bishop Vasile Aftenie (1899-1950), Bellu Catholic Cemetery, Bucharest

  Radu-Alexandru Dragoman, Alexandra Ion, Sorin Oanță-Marghitu, Nona Palincaș, Andrei Soficaru, Tiberiu Vasilescu

 • Introduction, the context of the grave and the excavation approach adopted

 • At the start of May 2010, the Greek Catholic Vicariate in Bucharest asked the Vasile Pârvan Institute of Archaeology and the Francisc Rainer Institute of Anthropology (both in Bucharest) to take part in the exhumation of the Greek Catholic bishop Vasile Aftenie (1899-1950). To this end a team was formed made up of the authors of this article. The resulting archaeological intervention formed part of the efforts of the Greek Catholic Church of Romania to beatify the bishop, who, from a Christian perspective, died a martyr’s death: he was arrested in 1948 by the Securitate (the Romanian secret police under communism), tortured and pressured into renouncing his faith, but did not give in. Following his torture, he died in the Vacarești prison hospital and was buried by the Securitate in Bellu Catholic Cemetery in Bucharest. On 11 May, R.-AL D., S.O.M. and T. V. visited Bcllu Cemetery in order to identify the grave, evaluate the available working space and decide on the most appropriate excavation method to use.
 •  

 • DEBATES

  Apel public adresat Domnului Lucian Romaşcanu,
  Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale

  Domnule Ministru,

  Vă supunem din nou atenţiei, în regim de urgenţă, o situaţie pe care o considerăm gravă!

  La solicitarea recentă a 26 de specialişti din Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) de a se respecta prevederile conţinute în Art. 2.4 din Codul deontologic al Comitetului Internaţional al Muzeelor (ICOM), precum şi a prevederilor Convenţiei europene pentru protejarea patrimoniului arheologic (Convenţia de la Valetta (art.10 - iii), domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul general al instituţiei, a declarat public:

  „… arheologi care, de ani de zile, consumă resurse şi nu găsesc, ca din întâmplare, nimic”.